E-nummers

Vroeger kochten we ons voedsel vaak bij de bakker in de buurt, bij de slager om de hoek en bij de plaatselijke boer. Het voedsel werd destijds nog ambachtelijk gemaakt of geprepareerd en was altijd vers.Marktkraam Er waren in die tijd ook veel minder mensen met overgewicht. Dat komt natuurlijk ook, omdat niet iedereen vroeger een auto had, maar vers voedsel van het land en dus niet uit de fabriek is een wereld van verschil.

Winkelende vrouwOmdat we in een wereld leven, waarin alles snel moet: werken, reizen, te weinig tijd voor zo’n beetje alles, eten we vaak te slecht voedsel. Men koopt vaak voedsel in de supermarkt, omdat dat tijd scheelt, alles ligt tenslotte vlak bij elkaar.
Je hoeft alleen maar de kar vol te laden en af te rekenen. Hier zit echter een keerzijde aan.

Het voedsel in de supermarkt is lang niet zo gezond, als de meeste mensen denken. Het moet lang bewaard kunnen worden en de fabrikanten en winkeliers willen uiteraard, dat het voedsel er zo goed mogelijk blijft uit zien en lang houdbaar blijft.

Er wordt dus flink wat aan ons voedsel toegevoegd, om het er zo goed mogelijk uit te laten zien. Antioxydanten, kleurstoffen, glansmiddelen, smaakversterkers, gistextracten etc.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn additieven, die door de Europese Unie (EU) als veilig zijn bestempeld en dus ‘gewoon’ aan ons voedsel worden toegevoegd. De “E” staat voor Europa.
AspartaamBekende E-nummers zijn onder andere E621, een synthetische smaakversterker en E951, een kunstmatige zoetstof (Aspartaam) en E150, een tegenwoordig veelgebruikte kleurstof.

 

E-nummers ingedeeld per soort.

E-nummers zijn ingedeeld in groepen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Kleurstoffen, E100 – E180
  • Conserveermiddelen, E200 – E297
  • Antioxydanten, E300 – E337
  • Verdikkingsmiddelen, emulgatoren en stabilisatoren, E400 – E496
  • Andere hulpmiddelen, bijv: zuurteregelaren, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E500 – E585
  • Smaakversterkers, E620 – E650
  • Zoetmiddelen, glansmiddelen, gassen etc, E900 – E999
  • Enzymen, gemodificeerd zetmeel etc, E1100 – E1520

Lijst met schadelijke E-nummers:

Let op, dit is de lijst met de meest schadelijke E-nummers. Er volgt nog een artikel met twijfelachtige, of minder schadelijke E-nummers, maar dit zijn de toevoegingen, die je beslist moet vermijden.

E100 – E180

E102 – Tartrazine, verboden in meerdere landen.
E104 – Chinolinegeel, verboden in meerdere landen.
E107 – Geel 2G, tegenwoordig verboden in de EU.
E110 – Zonnegeel, kankerverwekkend gebleken bij dierproeven.
E120 – Cochenille of karmijnrood, bevat resten van dieren. Chemisch bereid.
E122 – Azorubine of karmozijnrood, chemisch bereid en verboden in meerdere landen.
E123 – Amaranth, chemisch bereide kankerverwekkende kleurstof. Verboden in veel landen.
E124 – Ponceau 4R, door de EU gedegradeerd tot minimaal gebruik, maar zeer gevaarlijk.
E127 – Erythrosine, door tandartsen gebruikt en ook om groente en fruit er beter uit te laten zien.
E128 – Rood 2G, door de EU sinds 2007 verboden.
E129 – Allura rood AC, verboden in veel landen.
E131 – Patentblauw V, verboden in Australië en de Verenigde Staten.
E132 – Indigokarmijn, chemische kankerverwekkende kleurstof die in glazuur en snoepgoed zit.
E133 – Briljantblauw FCF, in veel landen (ook EU-) verboden.
E142 – Briljantzuurgroen BS, wekt hyperactiviteit op bij kinderen.
E150 – Karamel, kan darmklachten opwekken, chemisch bereid en in Australië verboden.
E151 – Briljantzwart BN, in meerdere grote landen verboden.
E154 – Bruin FK, kankerverwekkend, sinds 2013 verboden in de EU.
E155 – Bruin HT, kankerverwekkend en kinderen kunnen er hyperactief van worden.
E161 A – Flavoxanthine, verboden in Zwitserland.
E161 C – Kryptoxanthine, verboden in Zwitserland.
E161 G – Canthaxanthine, kan het netvlies beschadigen.
E171 – Titaniumdioxide, levensgevaarlijk! Nanodeeltjes kunnen door het hele lichaam  grote schade aanrichten.
E173 – Aluminium, poeder, verboden in Australië.
E174 – Zilver, risico op vergiftiging. Zie ook E173.
E175 – Goud, zie E174.
E180 – Rubis pigment, chemisch bereid.

E200 – E297

E200 – Sorbinezuur, chemisch bereid en na onderzoek toch toegelaten door de EU.
E201 – Natriumsorbaat, kan wisselwerking aangaan met andere additieven en darmstoornissen opwekken.
E202 – Kaliumsorbaat, kankerverwekkend en in meerdere landen verboden.
E203 – Calciumsorbaat, vanaf augustus 2018 verboden in de EU.
E210 – Benzoëzuur, giftig en i.c.m. ascorbinezuur (vitamine C) ontstaat het schadelijke benzeen.
E211 – Natriumbenzoaat, natriumzout van benzoëzuur E210.
E212 – Kaliumbenzoaat, idem zie E210.
E213 – Calciumbenzoaat, idem zie E210.
E214 – Ethylparabeen, hormoonverstorend. Gemaakt  van E210.
E215 – Natriumzout, zie E214.
E216 – Propylparabeen, zie E214.
E217 – Natriumzout, zie E214.
E218 – Methylparabeen, zie E214.
E219 – Natriumzout, zie E214.
E220 – Zwaveldioxide, giftig en vernietigt vitamine B1 en E.
E221 – Natriumsulfiet, gemaakt van zwavelzuur, zie E220. Komt veel voor bij productie van wijn.
E222 – Natriumbisulfiet, zie E220.
E223 – Natriummetabisulfiet, zie E220.
E224 – Kaliummetabisulfiet, zie E220.
E225 – Kaliumsulfiet, zie E220.
E226 – Calciumsulfiet, zie E220.
E227 – Calciumwaterstofsulfiet , zie E220.
E228 – Kaliumwaterstofsulfiet, zie E220.
E230 – Biphenyl, als richtlijn door de EU weggehaald, maar nog gebruikt als waslaag op vruchten.
E231 – 2-Hydroxibiphenyl, zie E230.
E232 – Natriumorthofenylfenol, zie E230.
E233 – Thiabendazol, zie E230.
E235 – Pimaricine, kankerverwekkend, zit bijvoorbeeld in kaascoatings en als schimmelwerend product veel gebruikt.
E236 – Mierenzuur, zeer slecht voor de spijsvertering en verboden in Frankrijk.
E237 – Natriumformiaat, zie E236.
E238 – Calciumformiaat, zie E236.
E239 – Hexamethyleentetramine, zie E240, wekt maagstoornissen op en slecht voor de spijsvertering.
E240 – Formaldehyde, kankerverwekkend en verboden in Frankrijk.
E241 – Borax, zie E240, verboden in Frankrijk.
E242 – Dimethyldicarbonaat, veel gebruikt in bijvoorbeeld vruchtensappen. Verboden in meerdere landen.
E249 – Kaliumnitriet, verboden in babyvoeding en mogelijk kankerverwekkend.
E250 – Zie E249, maar dan vermengd met keukenzout.
E251 – Natriumnitraat, zie E250.
E252 – Kaliumnitraat, zie E249, E250 en E251.
E264 – Cuproammoniumacetaat, chemisch bereid en veroorzaakt misselijkheid.
E284 – Boorzuur, toxisch en beschadigt verschillende organen bij vaker gebruik.
E285 – Borax, zie E284.

E300 – E385

E310 – Propylgallaat, kankerverwekkend voedingszuur, dat aanzet tot allergieën en lever en nieren beschadigt.
E311 – Octylgallaat, veelgebruikt chemisch voedingszuur, dat darmstoornissen en allergieën opwekt.
E312 – Dodecylgallaat, in soepen veel gebruikt, zie E311.
E320 – Butylhydroxianisool (BHA), in meerdere landen verboden, kankerverwekkend. In fastfood sector veel gebruikt.
E321 – Butylhydroxytolueen (BHT), zie E320, verboden in meerdere landen.
E380 – Triammoniumcitraat, chemische toevoeging in bijv. smeerkaas. Wekt darmstoornissen op.
E385 – Edta, slecht voor de spijsvertering en verboden in Australië. Veel gebruikt in salades en mayonaise.

E 400 – E 496

E421 – Mannitol, zoet- en vulmiddel, met bijwerkingen, die slecht zijn voor de spijsvertering.
E425 – Konjac, verdikkingsmiddel. Bij teveel inname wekt het darmstoornissen op.
E430 – Polyoxyethyleen-8-stearaat, chemisch verdikkingsmiddel, verboden in de VS en Frankrijk.
E431 – Polyoxyethyleen, giftige stabilisator, zie E430.
E432 – Polysorbaat 20, in meerdere landen verboden. Zit o.a. in taarten en ijsjes.
E433 – Polysorbaat 80, zie E420 en E432.
E434 – Polysorbaat 40, zie E433.
E435 – Polysorbaat 60, zie E433.
E436 – Polysorbaat 65, zie E433.
E441 – Gelatine, gemaakt uit dierlijke resten, dus ongeschikt voor vegetariërs en allergeen.
E450a – Kalium- en natriumdifosfaat, chemische stabilisator, wekt o.a. darmstoornissen op.
E450b – Trinatriumdifosfaat, zie E450a.
E451 – Natriumtripolyfosfaat, zie E450a.
E452 – Natriumpolyfosfaat, zie E450a.
E460 – Microkristallijne cellulose, kankerverwekkend.
E461 – Methylcellulose, slecht voor de opname van voeding in de darmen.
E463 – Hydroxypropylcellulose, zie E460.
E464 – Hydroxypropylmethylcellulose, zie E460.
E465 – Methylethylcellulose, zie E460.
E466 – Natriumcarboxymethylcellulose, zie E460.
E468 – Carboxymethylcellulose, zie E460.
E469 – Carboxymethylcellulose, zie E460.
E471 – Glyceriden van vetzuren. Verschillende functies, maar mutageen en kankerverwekkend.
E472a – Zie E471, verbinding met azijnzuur.
E472b – Zie E471, verbinding met melkzuur.
E472c – Zie E471, verbinding met citroenzuur.
E472d – Zie E471, verbinding met wijnsteenzuur.
E472e – Zie E471, verbinding met mono- en diacetylwijnsteenzuur.
E472f – Zie E471, verbinding met mix van azijnzuur/ wijnsteenzuur.
E473 – Organische verbinding (ester) van Sacharose, kan methanol bevatten. (suiker-esters)
E474 – Suikerglyceriden, combinatie van suiker met vetten, twijfelachtig ivm genetische manipulatie.
E477 – Propyleenglycolesters van vetzuren, wekt darmklachten op. Kan giftig zijn.
E479b – Verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren. Komt voor in oud frituurvet.
E491 – Sorbitaan-Monostearaat, verbindingen van sorbitol met vetzuren. Pas op bij teveel gebruik.
E492 – Sorbitaantristearaat, zie E491.
E493 – Sorbitaanmonolauraat, zie E491.
E494 – Sorbitaanmonooleaat, zie E491.
E495 – Sorbitaanmonopalmitaat, zie E491.
E496 – Polyethyleenglycol 6000, hulpmiddel voor zoetstoffen, kan organen aantasten.

E500 – E556

E507 – Zoutzuur, gebruikt als voedingszuur en uiteraard zeer schadelijk.
E508 – Kaliumchloride, chemische toevoeging, wekt darmstoornissen op.
E509 – Calciumchloride, zie E508, gebruikt in o.a. brandblussers en antivries.
E510 – Ammoniumchloride, verboden in Australië, gebruikt bij fabricage van explosieven.
E512 – Tinchloride, o.a. gebruikt als antioxydant en bij ingeblikte asperges.
E513 – Zwavelzuur, giftig.
E514 – Natriumsulfaat, wekt darmstoornissen op.
E515 – Kaliumbisulfaat, gebruikt bij bierbrouwen en kunstmest, werkt darmstoornissen op/ laxerend.
E517 – Ammoniumsulfaat, chemisch hulpmiddel, wekt darmstoornissen op.
E518 – Magnesiumsulfaat, wekt problemen met spijsvertering en de nieren op.
E520 – Aluminiumsulfaat, te veel aluminium in het lichaam kan neurotoxisch werken.
E521 – Aluminiumnatriumsulfaat, zie E520.
E522 – Aluminiumkaliumsulfaat, zie E520.
E523 – Aluminiumammoniumsulfaat, zie E520.
E525 – Kaliumhydroxide, chemisch additief, dat een bijtende reactie kan geven.
E541 – Natriumaluminiumfosfaat (Zuur), neurotoxisch gif, dat veel schade aan het lichaam toebrengt.
E542 – Beendermeel, afkomstig uit dierlijke resten (botten en huid) denk aan de gekke koeienziekte!
E544 – Calciumpolyfostaat, verboden in Australië, gebruikt in het toenemen van volume bij vlees.
E545 – Ammoniumpolyfosfaat, zie E544.
E552 – Calciumsilicaat, zie E553a.
E553a – Magnesiumsilicaat, chemische vulstof, kan veelvuldig met asbest zijn vermengd.
E553b – Talk, zie E553a.
E554 – Natriumaluminiumsilicaat, kijk altijd uit met aluminium additieven. (Alzheimer)
E555 – Kaliumaluminiumsilicaat, zie E554.
E556 – Calciumaluminiumsilicaat, zie E554.

E600 – E640

E620 – Glutaminezuur, veelgebruikte smaakversterker, kans op nekkramp, buikpijn en gevoelloosheid.
E621 – Mononatriumglutamaat (MSG), levensgevaarlijke neurotoxische smaakversterker.
E622 – Monokaliumglutamaat, zie E621.
E623 – Calciumglutamaat, zie E621.
E624 – Ammoniumglutamaat, zie E621.
E625 – Magnesiumdiglutamaat, zie E621.
E627 – Natriumguanylaat, zoutvervanger/ smaakversterker, opwekker van allergieën/ slapeloosheid.
E628 – Dikaliumguanylaat, zie E627.
E629 – Calciumguanylaat, zie E627.
E630 – Insosinezuur, zie E627, uit vlees en synthetisch gemaakt.
E631 – Natriuminosinaat, zie E630.
E632 – Kaliuminosinaat, zie E630.
E633 – Calciuminosinaat, zie E630.
E634 – Calcium-5′-ribonucleotiden, zie E630.
E635 – Dinatrium-5′-ribonucleotiden, zie E630.
E636 – Maltol, risico voor mensen met bloedarmoede.
E637 – Ethylmaltol, zie E636.
E640 – Glycine, chemische smaakversterker, Voor dit heeft de FDA een verbod voorgesteld.

E900 – E967

E900 – Dimethylpolysiloxaan (siliconenolie), schuimonderdrukker (zelfde als borstimplantaten).
E905 – Microkristallijne was, glansmiddel voor bijv. snoep. Kan zich aan organen gaan hechten.
E906 – Benzoëgom, glansmiddel voor chocolade. Bij gevoeligheid voor E210 kan zelfde reactie volgen.
E912 – Esters van montaanzuur, glasmiddel voor fruit, kan allergieën veroorzaken.
E914 – Geoxideerde polyethyleenwas, giftig glansmiddel, dat wordt gebruikt op bijv. citrusvruchten.
E927a – Azodicarbonamide, deegverbeteraar/ schuimmiddel, dat in steeds meer landen verboden is.
E950 – Acesulfaam-K, chemische zoetstof, 200 keer zoeter dan suiker.
E951 – Aspartaam, zeer kankerverwekkende neurotoxische zoetstof.
E952 – Cyclamaat, kankerverwekkende zoetstof, verboden in de VS.
E954 – Sacharine, kankerverwekkende zoetstof, 350 keer zoeter dan suiker.
E955 – Sucralose, zoetstof, 550 keer zoeter dan suiker, te zware belasting van nieren/ lever.
E962 – Zout van E951 (Aspartaam) en E951 (Acesulfaam).
E967 – Xylitol, zoetstof, door FDA als kankerverwekkend aangemerkt.

E1105 – E1520

E1105 – Lysozym, conserveermiddel, kan via genetische manipulatie gemaakt zijn en allergie opwekken.
E1201 – polyvinylpyrrolidon, kankerverwekkend middel om vlokken te maken.
E1202 – Onoplosbaar polyvinylpyrrolidon, zie E1201.
E1520 – propyleenglycol, antivries en oplosmiddel in olie/ margarine. Levensgevaarlijk.

Lijst met minder schadelijke E-nummers.

Deze lijst bevat de E-nummers, die je wel zou kunnen gebruiken, maar LET OP: alleen in kleine hoeveelheden. Sommige zijn natuurlijk, andere chemisch, maar over het algemeen is incidentele inname bij kleine hoeveelheden niet schadelijk.

Je moet natuurlijk wel onthouden, dat je het niet meer gebruikt, zodra je je niet zo lekker voelt, na inname van deze additieven.

E141, E153, E160, E161, E171.

E234, E260, E261, E262, E270, E280, E281, E282, E283, E290, E296.

E300 (vitamine C, dit kun je opbouwen, door iedere keer iets meer te nemen), E315, E316, E325, E326, E327, E332, E333, E338, E339, E340, E341, E342, E343, E363, E370, E375.

E405, E406, E407, E410, E412, E413, E414, E415, E416, E418, E420, E422, E442, E444, E459, E475, E476.

E511, E516, E524, E526, E527, E529, E530, E535, E536, E538, E559, E572.

E626, E650.

E904, E907, E913, E943, E944, E953, E957, E965, E966, E999.

E1100.

E1200.

E1404, E1410, E1412, E1413, E1414, E1420, E1422, E1440, E1442, E1450, E1451.

E1505, E1517, E1518, E1519.

Staat het E-nummer er niet bij?

In dat geval is het niet schadelijk en kunt u het, voor zover bekend, gebruiken.
Let wel op: fabrikanten hebben een nieuwe truc bedacht: ze plaatsen geen E-nummers meer op het etiket, in plaats daarvan plaatsen ze de scheikundige term. Dan denkt men, dat het minder afschrikt.

Ook kunnen er bij het productieproces schadelijke E-nummers worden gebruikt, die nadien worden weggehaald, om dan niet dat nummer op het etiket te hoeven plaatsen (zie E1201 en E1202). Het probleem is, dat dat nooit helemaal lukt.

Gezond eten, weerstand en afvallen

Gezond eten, uitgelicht

Een gezond mens heeft een goed werkend afweersysteem. Maar door allerlei oorzaken en randverschijnselen, zoals bijvoorbeeld stress, niet kunnen slapen, of niet gezond eten, kan het afweersysteem overbelast zijn. Dat betekent dus kort gezegd, dat je dan sneller ziek kan worden.
Vooral slechte voeding en de wisselwerking met stress is een veel voorkomend probleem.

In dit artikel lees je van alles over betere voeding, eventueel op dieet gaan, ‘gewoon’ afvallen, voedselallergie en meer.

Weerstand

Bij een gezond mens hoort het lichaam in balans te zijn. Slapen, werken, sporten en voeding…alle organen zouden perfect samen moeten werken. Het immuunsysteem, onze weerstand tegen schadelijke bacteriën, zorgt er bij ons voor, dat we niet ziek worden. Maar als een of meerdere organen het moeilijk krijgen, door welke reden dan ook, is die balans verstoord.

Vaak gebeurt dat door slechte voeding in combinatie met stress. Ook na een operatie, te lang gebruik van anti-biotica en door te zwaar werk/ sporten en teveel alcohol kan het afweersysteem ontregeld zijn.

Tips om je klachten door stress te verminderen lees je hier.

Voeding

SnacksBij het eten van slechte voeding op de wat langere termijn, komen herhaaldelijk gifstoffen en slechte bacteriën op een te grote schaal in ons lichaam terecht.
Dat kan komen door het nuttigen van te veel vetten, suikers, alcohol en dergelijken.

Nu heeft ieder mens een -van jongs af aan- opgebouwde darmflora, een verzameling ‘goede’ bacteriën, die ons helpt met het verteren en verwerken van voedsel.

Darmen

Die darmflora raakt dan op den duur in onbalans, waardoor het voedsel niet goed meer wordt opgenomen. Darmen
De darmen zijn een van onze belangrijkste organen.

Ook als de afvalstoffen niet goed meer worden afgevoerd, kunnen die zich overal in het lichaam ‘ophopen’. Gewichtstoename is het resultaat. Uiteraard heeft dat een zeer negatieve invloed op ons afweersysteem.

Schimmels, parasieten

Als ons afweersysteem al een tijd lang uit balans is en men eet nog steeds slecht voedsel, dan kunnen zich in de darmen schimmels en parasieten nestelen. Deze geven ook weer giftige stoffen af. Ook het Candida syndroom (sommigen spreken van lekkende darmsyndroom) is wel bekend hierom.

Candida syndroom

BacteriënEen gistachtige schimmel, Candida albicans, kan door voortdurende stress situaties en uiteraard slechte voeding door het darmslijmvlies heen ontsnappen.
Dan komt het in de bloedbaan terecht en kan het zich door het gehele lichaam verspreiden. Ook langdurig gebruik van antibiotica kan dit veroorzaken.

Veel voorkomende symptomen zijn een slecht immuunsysteem, spijsverteringsklachten en allergieën, waaronder ook voedselallergieën.
Twee op de drie mensen met chronische gezondheidsklachten zouden hier mee te maken hebben.

Tips om af te vallen

Eerst even paar belangrijke tips, om je voedselgebruik aan te passen.

  • Stop met al het magnetron voedsel.
  • Eet geen kant-en-klare maaltijden meer uit de supermarkt.
  • Drink minimaal twee liter bronwater per dag. Zónder prik. Geen frisdrank.
  • Eet zilvervliesrijst en volkoren pasta. In het begin voorzichtig met koolhydraten.
  • Eet brood zonder gist.
  • Eet zoveel mogelijk biologisch.
  • Gebruik geen suiker meer en ook geen kunstmatige zoetigheid, zoals aspartaam.
  • Gebruik geen alcohol, of het moet een glas droge witte wijn zijn, dat is niet zo erg.
  • Een hele belangrijke is ook: gebruik geen boter of margarine op je brood.
  • Bak je vlees in kokosolie of olijfolie.
  • Laat chips en alle snacks liggen.
  • Drink geen melk. Liefst helemaal geen zuivel. Biogardekwark en geitenkaas mag wel.

Nee tegen magnetronGebruik vooral je gezonde verstand. SuikerEn wees streng voor jezelf. Niet te streng, het moet wel leefbaar blijven, want als je te streng op dieet gaat, kun je mentaal in een negatieve spiraal komen en heeft het weinig zin. Voorbeeld: als je doorgaans iedere dag een wijntje bij eten drinkt, doe je dat nu twee weken niet en daarna kun je dat gewoon weer oppakken.

Je zult na een paar weken al een enorm resultaat zien.
In bijna alles zit suiker tegenwoordig. Een extra tip over suikervrij eten vind je hier.

Tips voor gevorderden

Het is de bedoeling, dat je bij alles wat je koopt, bijvoorbeeld in de supermarkt, je goed op het etiket kijkt, wat er op staat en wat er allemaal in het product zit. Om te beginnen laten we alles liggen met de volgende ingrediënten:

  • E-nummers
  • Gistextract
  • Zoetstoffen (suiker, aspartaam, fructose etc)
  • Alles met palmolie en bakproducten met zonnebloemolie

E-nummers

Ook is het tegenwoordig ‘in’, om E-nummers niet meer zo te noemen. De fabrikant ziet, dat de consument steeds slimmer wordt. Daarom denken ze, dat door E-nummers bij hun scheikundige naam te noemen,  consumenten het tóch kopen.
Een voorbeeld: E951, een van de gevaarlijkste chemische zoetstoffen, heet Aspartaam.

Een beter voorbeeld: E340, kaliumfosfaat, een zeer schadelijke toevoeging, als emulgator. Je kunt je voorstellen, dat er nog veel langere namen zijn. Laat het liggen bij twijfel.

Er zijn verschillende websites, die ook nog eens verschillen qua schadelijke E-nummers. Daarom adviseer ik zoveel mogelijk dit voedsel, met allerlei chemische toevoegingen, te laten liggen. Klik HIER voor meer informatie over E-nummers.

Dieet

Wil je zéker weten, dat je geen voedselallergie hebt? Dan raad ik je toch aan, om even je ‘binnenwerk’ te laten testen.Anatomie van darmen
Dit kun je bij de huisarts vragen, bij een gezondheidscentrum, maar ook gewoon bij een alternatieve arts. Vaak hebben zij apparatuur, om via frequenties te meten, of je schimmels, parasieten of andere slechte bacteriën in je systeem hebt.

Voeding deel 2

VitaminepillenVrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van de ‘schijf van vijf’. Een afwisseling in het dagelijkse eetpatroon, om zo de juiste voedingsstoffen in een week binnen te krijgen. Nu is het logisch, dat men dit aanvult met het eten van fruit. In fruit zitten in het vruchtvlees bijvoorbeeld enzymen, die niet in vitaminepillen zitten.

Vitamine C kun je wat mij betreft in pillenvorm dagelijks nemen. Als je vanaf 2000 mg per dag neemt, is dat een goede aanvulling om je immuunsysteem op peil te houden. Meer mag natuurlijk ook, zeker als je afweer even wat minder is. Bij flink sporten, neem vitamine B (complex) en magnesium.

Overgang

Zodra je wat ouder wordt en je wilt afvallen, merk je dat dat niet meer zo gemakkelijk gaat als vroeger, door bijvoorbeeld als een gek te gaan sporten. Toch is het best eenvoudig, om je eetpatroon en mindset aan te passen en daardoor al een uitstekend begin te maken.

Tips over afvallen tijdens de overgang vind je hier. (ook geschikt voor heren)
Het begin is altijd moeilijk, maar de aanhouder wint.

Recepten

Wil je gewoon thuis lekker zelf gaan afvallen, of een plan maken voor een andere levensstijl, of wil je liever recepten gaan gebruiken, voor beter en gezonder eten? Dat kan!Afslank receptenbijbel

Als je het boek van drs. Oscar Helm boek bestelt, krijg je meteen vele kortingen en veel tips en online ondersteuning. Al meer dan 3000 mensen zijn al afgevallen door zijn geweldige afslank receptenbijbel.

Klik HIER voor meer info >>

Slapeloosheid

slapeoosheid - uitgelicht

In dit artikel geef ik je tips om beter te kunnen slapen en technieken tegen slapeloosheid.
Een mens slaapt een groot deel van zijn/ haar leven. Om precies te zijn: ongeveer een kwart tot een derde. Het ligt natuurlijk aan wat voor werk iemand verricht en ook de leeftijd is bepalend.

Iemand van 70 slaapt maar tot zo’n zes uur per dag en iemand van 10 doet dat zo’n negen á tien uur per dag. Het is dus van groot belang, dat mensen een goede nachtrust hebben. Als men niet goed slaapt, herstelt het lichaam niet goed.

Lees meer

Overspannen, burn-out en vermoeidheid

Uitgelichte afbeelding van overspannen artikel

Overspannen

Bijna iedereen kent wel iemand, die ooit overspannen is geweest.
Of dat nu komt door stress op het werk, een vervelende situatie thuis, een pijnlijke scheiding, rouwperiode, er zijn veel oorzaken aan te wijzen.
Niet iedereen gaat daar op dezelfde manier mee om.

In het verleden werd overspannenheid en ook stress afgedaan als een tijdelijke klacht, of zelfs aanstellerij.
Dat is nu gelukkig anders. Tegenwoordig zijn er wetten en regels, die de werknemer beschermt.

In dit artikel vertel ik je wat de oorzaken kunnen zijn en geef ik je tips, wat je kunt doen om ervan af te raken.

overspannen man

Overspannen of burn-out?

Hartritmestoornissen/  hartinfarct

Eerst een opmerking over het ‘verschil’ tussen overspannenheid en burn-out.
In de volksmond lijkt iedereen door de verengelsing van de Nederlandse taal het wel over een burn-out te hebben.
Er is echter een verschil, daar een burn-out vaak door jarenlange werkstress komt en overspannenheid zich binnen een paar weken of maanden al kan aandienen. Bij mensen met een burn-out zie je vaker klachten als hartritmestoornissen en zelfs een hartinfarct of hartaanval.

Overspannenheid kan ook oorzaken hebben buiten de werkvloer.
Denk hierbij aan deze voorbeelden:

Wat zijn oorzaken van overspannenheid?

  • Problemen op het werk, niet goed met de baas op kunnen schieten, vervelende collega’s, geen salarisverhoging etc.
  • Iedere dag in de file
  • Financiële problemen
  • Een pijnlijke scheiding, met rechtszaken om de voogdij
  • Een vervelende relatie
  • Een plotseling overlijden
  • Gezondheidsklachten, ziekte van jou of van een dierbare
  • Lange rouwperiode, niet kunnen verwerken van emoties
  • Geluidsoverlast van de buren
  • Niet kunnen slapen door die geluidsoverlast
  • Gepest worden door buurtbewoners, collega’s etc.
  • Verhuizen
  • Geen zelfvertrouwen

Dit is voor ieder mens uiteraard anders, maar dit zijn veel voorkomende oorzaken. Uiteraard zijn er nog veel meer oorzaken zoals bijvoorbeeld financieel-gerelateerde. Ik denk, dat 99% van de lezers daar wel mee te maken heeft gehad.
Nu komt met het overspannen zijn een probleem, namelijk het verschijnen van lichamelijke klachten.

Klachten die samenhangen met overspannenheid

Slaapproblemen

Overspannen mensen slapen bijna altijd slecht. Ze zitten vaak de halve nacht te piekeren, draaien zich nog een paar keer om en dat gaat de volgende nacht gewoon weer verder. Als ze zich zorgen maken en er allerlei ideeën door hun hoofd spoken, gaan de hartslag en de ademhaling weer omhoog, met als gevolg, dat het nog weer langer duurt, voor ze in slaap vallen.

KnarsetandenSommige mensen krijgen van hun tandarts te horen, dat ze ’s nachts liggen te tandenknarsen.
Dit gebeurt zowel bewust als onbewust; in hun slaap, of als ze wakker zijn.
Er zijn verhalen bekend van mensen, die hierdoor hele rijen tanden en kiezen beschadigd zagen worden…

Gebrek aan energie en vermoeidheid

Door slecht te slapen is een gebrek aan energie een logisch gevolg.
Lange afstanden afleggen met de auto is dan gevaarlijk, daar je gemakkelijk in slaap kunt vallen achter het stuur.
Als men ’s avonds thuiskomt is men doodmoe.

Eetstoornissen

Het ontbreken van een goede en volledige maaltijd, of zelfs meerdere, is natuurlijk een slechte zaak.
Door de vele zorgen aan het hoofd, kunnen mensen ‘een knoop in hun maag krijgen’, waardoor men geen trek meer heeft.

Ook is het eten van ‘slecht’ voedsel, zoals bijvoorbeeld fastfood en snacks ook geen aanrader, want het toch al gestreste lichaam moet veel harder werken, om de afvalstoffen te verwerken.
Kijk ook uit met alcohol, zéker als je slecht eet.

Concentratieproblemen

Het werk wil maar niet opschieten. Veel tijd nodig hebben om na te denken.
Een boek niet kunnen lezen, de tekst gaat het ene oog in en het andere oog weer uit…
Door de zorgen en eventueel het hiervoor beschreven probleem met slecht eten is het logisch, dat men zich niet goed kan concentreren.

Brein

Prikkelbaar

Snel geïrriteerd zijn en soms veel te boos reageren of luid praten. In de auto wil men nog wel eens rare capriolen uithalen. Geen geduld hebben. In ruimtes met veel mensen, waar het ook een stuk rumoeriger is met meer lawaai, wordt sneller negatief gereageerd.

Nerveus

Overspannen mensen zijn vaak nerveus. Men is altijd aan het piekeren. Dit is misschien wel het belangrijkste symptoom, dat bestreden dient te worden. Zie het stukje over slaapproblemen.
En ook vergeetachtigheid is iets, wat je niet kunt onderschatten.

Acceptatie

Laten we beginnen met het accepteren van het probleem. Dan is die stap alvast gezet en kunnen we vol aan het probleem gaan werken. Veel mensen worden overspannen, omdat ze niet assertief zijn. Ze durven niet aan hun baas te vragen, of ze op vakantie mogen, salarisverhoging krijgen, zich ziek te melden.

Dat laatste is natuurlijk een must! Anders kunnen we het probleem niet oplossen. Voor deze mensen moet er een persoon aangesteld worden, die als tussenpersoon fungeert, tenminste in het begin.Stress bord

Sommige werkgevers hebben een eigen arbo-arts, of bedrijfsarts in dienst. Dit is natuurlijk een lachertje. Deze mensen staan gewoon op de loonlijst en proberen je zo snel mogelijk weer aan het werk te hebben. Als je door de baas verplicht wordt, om daar langs te gaan, doe dat en vraag erna meteen om een second opinion, bij een onafhankelijke arbo-arts.

Wat kunt u zélf doen?

Vaak hebben mensen, die overspannen zijn, een burn-out hebben, of gewoon helemaal opgebrand zijn, helemaal nergens meer zin in. Ze zitten thuis en wachten tot het allemaal vanzelf weer beter gaat. Gelukkig kan er in deze tijd van internet uiteraard ook veel online worden opgezocht.

Ademhalingsoefeningen tegen hyperventilatie, het opzoeken van symptomen van een hartaanval/ hartinfarct en zelfs Yoga.
Als je slecht slaapt kun je misschien wat informatie hier vinden en tips tegen stress kun je ook hier vinden.

Glas waterHet is in ieder geval aan te raden, om veel water te drinken in tijden van overspannenheid. Het lichaam moet meer afvalstoffen verwerken en dit moet natuurlijk afgevoerd worden. Mijn advies is dan ook, om minimaal twee liter water per dag te drinken.

 

Het kan natuurlijk ook professioneel en daarom adviseer ik, om een online cursus te proberen.

De cucrsus ‘Nooit meer zorgen of stress’, van Frank de Moei kun je online volgen.Cursus Nooit meer zorgen of stress Deze professionele coach leert je om alle fasen van het proces van spanning, stress etc. goed door te komen.
Als je nu bestelt, ontvang je bovendien een gratis E-book en is één email coachingsessie gratis.

 

Klik HIER, om direct van de korting te profiteren >>

 

 

Stress symptomen

stresssymptomen uitgelicht

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad: STRESS.
In onze huidige tijd krijgen bijna alle mensen ermee te maken. Stress is een puur lichamelijke reactie op een oeroud verschijnsel, namelijk het snel moeten wegrennen van de vijand, of gevechtsklaar raken in een zo kort mogelijke tijd.

Ons lichaam maakt dan stresshormonen aan. Voor dit korte moment maakt dat weinig uit. De mensheid is nu eenmaal zo geëvolueerd. In de dierenwereld is dit uiteraard al veel langer zo. Op de lange termijn is dit een voor ons huidig bekend verschijnsel. Het is tegen onze natuur.

Stress, overspannenheid, zorgen en bijbehorende lichamelijke klachten.

Na een jarenlange relatie ineens uit elkaar, ontslag, niet overweg kunnen met de baas…
Niet lekker in je vel zitten, door welke omstandigheden dan ook…

Persoon met stressEr zijn teveel oorzaken om zomaar even op te noemen.

Stress is voor veel mensen een vervelend gevolg van oorzaken, die je niet, of niet zelf in de hand hebt. Vervelende klachten als slaapproblemen, hyperventilatie, financiële zorgen, rusteloosheid, nervositeit, gebrek aan energie, hoge bloeddruk, concentratieproblemen en velerlei klachten, hoor je vaak van mensen, die gestrest zijn.

 

Waar komt dat dan door?

  • Werkdruk en mensen, die té loyaal zijn aan de baas, of hem/ haar niet tegen durven te spreken.
  • Een torenhoge schuld, met de nodige aanmaningen en gedoe er omheen.
  • Collega’s, die niet tegen stress kunnen.
  • Een slechte gezondheid.
  • Vrouwen, die naar andere vrouwen kijken en daarna niet tevreden zijn met hun eigen figuur.
  • Eetproblemen.
  • Een sterfgeval, of ernstig zieke in de familie.
  • Dagelijkse file.
  • Chronisch tijdgebrek.
  • Een combinatie van bovenstaande oorzaken.

Zomaar even een kleine greep uit veel voorkomende oorzaken van stress.
Het probleem van onze hedendaagse leefwereld is, dat we deze stress zo gewoon vinden.

Lichamelijke klachten.

Door stress en overspannenheid komen ook vaak lichamelijke klachten kijken.
Niet meteen weliswaar, maar als de spanning niet weggenomen wordt, zal dit onherroepelijk gebeuren.

Slaapproblemen/ hartkloppingen

Om te beginnen slaapt men slecht. Er wordt continu gepiekerd en dat betekent, dat de hersenen volop ‘aan het draaien’ zijn. Het gevolg hiervan is weer, dat met last kan krijgen van hartkloppingen. De nachtrust is dan nog ver weg…

Wake up too early

Houding

Als er in een bepaalde houding wordt gewerkt, bijvoorbeeld achter een PC aan het bureau, gaat men soms in de verkeerde houding zitten. Is men dan ook nog eens erg gespannen, dan wordt van de spieren, die toch al op een verkeerde manier gespannen worden, nóg meer gevergd.

Dit gebeurt onbewust.
Na een tijdje krijgt men allerlei lichamelijke klachten, doordat verschillende spiergroepen niet goed samenwerken.

Op de korte termijn krijgt men dan pijn in de spieren en op de lange termijn kunnen zenuwen ‘klem’ komen te zitten en is zelfs artrose geen onbekend verschijnsel.

Nervositeit en tekort aan energie.

Gestreste mensen zijn vaak nerveus, hebben een gebrek aan energie en zijn soms ook rusteloos.
Of dit nu op het werk is, of niet. Op het werk heeft men dan vaak last van concentratieproblemen. Als er geen hulp gezocht wordt, kan men een burn-out krijgen.

Nerveuze dame

Als de gestreste persoon thuiskomt van een lange en zware dag, is hij/ zij helemaal uitgeput en heeft geen zin meer in sociale contacten. Het liefst zo min mogelijk energie steken in eten koken (pizza/ magnetron-maaltijd) en de rest van de avond voor de tv hangen, is een veelvoorkomend verschijnsel.

De volgende ochtend vroeg opstaan is een hel, want er werd de afgelopen nacht weinig geslapen, door al het gepieker en de onrust.
Misschien vind je dit een interessant artikel, om meer te weten te komen hierover.

Eetgewoonten en alcohol

Drink veel water! Een gestrest persoon moet veel water drinken, om de afvalstoffen uit het lichaam te filteren. Minimaal twee liter per dag, afhankelijk van het seizoen. In de winter kan dit wel iets minder.
Wat ook belangrijk is, zijn de eetgewoonten van gestreste personen en het gebruik van alcohol.
Overspannenheid, stress en een verstoord zenuwstelsel hebben een negatieve invloed op de werking van de organen en darmen.

Meisje dat alcohol drinkt

Veranderingen in bijvoorbeeld de stoelgang en/ of het afweersysteem zijn duidelijke tekenen daarvan.
Als er veel alcohol wordt genuttigd tijdens een lange stressvolle periode, kan men Type 2 Diabetes ontwikkelen.

Zeker door een combinatie met slecht voedsel. Denk hierbij aan snelle tussendoortjes: zoetigheid, snack, frisdrank en onderschat bepaalde vruchtensappen niet.

Nu zijn er verschillende manieren om stress tegen te gaan, of in ieder geval te beperken.

Ga sporten

Je hoeft niet meteen Miss Universe, of Arnold Schwarzenegger te worden, door keihard in de sportschool te gaan trainen.Fietsers Het is verstandiger, om duursport te gaan beoefenen, om te beginnen. Als je eenmaal een goed ritme/ balans hebt gevonden en je hebt het gevoel, dat je lichaam weer goed functioneert, kun je altijd veranderen, of combineren.

Wielrennen, squashen, roeien, joggen en vooral zwemmen is uitstekend, om te beginnen.

Ga fietsen

Probeer zoveel mogelijk de auto te laten staan.
Sommige mensen met een zeer drukke baan met veel verantwoordelijkheden, gaan met de fiets naar hun werk, zodat ze niet alleen veel lichaamsbeweging hebben, maar tevens even hun gedachten kunnen verzetten.

Dit is zeer belangrijk: een soort overstap van het knusse gezinsleven naar de harde zakenwereld.

Voeding

Let op je voeding. Dit is minstens zo belangrijk als sporten, zo niet belangrijker. Neem sowieso geen suikers en dus ook geen zoetstoffen.
Aspartaam (E951) is al helemaal af te raden. Het beste kun je producten met veel E-nummers laten staan.
Frisdrank, zoals bijvoorbeeld cola, laten we ook staan en in veel vruchtensappen zitten ook veel (natuurlijke) suikers.

Het spreekt voor zich, dat snoepgoed, tussendoortjes en koekjes, cakes e.d. ook vol zitten met zoetigheid.
Meer over voeding vind je hier.

Alcohol

Wees voorzichtig met alcohol.
Er is is  aangetoond, dat voor een man twee á drie glazen op een dag niet schadelijk is.

Rode wijn

Voor een vrouw is dat één tot twee glazen. Het best is dan rode wijn. In de tannine van rode wijn zitten stoffen, dia als antioxidanten werken. Alcohol kan ook de eetlust bederven. Afhankelijk van de hoeveelheid kan er teveel, te weinig, of zelfs helemaal niet gegeten worden.
Ook het eten op onregelmatige tijden kan meespelen.

Koolhydraten kunnen best wat minder, licht verteerbaar voedsel en Europees fruit is altijd goed.

Tijd

Neem je tijd voor dingen, al zijn ze op het eerste gezicht niet zo belangrijk.Gestreste man
Je zult zien, dat je na een poosje wat rustiger bent. En vooral: neem de tijd voor je familie!

Praten

Zoek iemand, die je 100% vertrouwt en praat met die persoon. Liefst niet je partner.
Er zijn zaken, die je gewoon met een ander moet bespreken. Je beste vriend(in) dus, als het even kan.

Verder nog een paar handige tips:

  • Koop een agenda en schrijf alles op.
  • Kom ruim op tijd voor uw afspraken
  • Stel doelen voor uzelf en heel belangrijk: realiseer uw doelen. U zult merken, dat u trots wordt op uzelf.
  • Rij rustig in het verkeer. Zoek professionele hulp, als dit niet lukt.
  • Zet uw telefoon eens uit thuis. Dit mag u best eens wat vaker gaan doen.
  • Eerder al aangegeven: drink minimaal twee liter water per dag

 

Online cursus: ‘Nooit meer zorgen of stress’ volgen

Het is natuurlijk het eenvoudigst en goedkoopst, als je thuis, lekker op je gemak en in je eigen tijd een cursus kunt gaan volgen.Frank de Moei

Frank de Moei, professioneel coach en trainer in Life-Coaching en Positieve Psychologie, biedt een online cursus stress verminderen aan.
Een groot voordeel van deze cursus is, dat je niet gemiddeld 100 euro aan reguliere sessies kwijt bent.

Cursus Nooit meer zorgen of stress

 

Als je NU bestelt, ontvang je bovendien een GRATIS E-book en één gratis email coachingsessie.

 

Klik hier, om meteen van de korting gebruik te maken >>